Evde beslenen kedi ve köpeklerin sahiplerinin en başta gelen şikayetleri tüylerin dökülmesi şikayetidir. Deri tüm canlıların en geniş alana sahip olan organıdır. Vücudu dış etmenlerden koruyan bir bariyer görevi görmektedir. Bu nedenle dikkat edilmesi gereken, bakımının düzenli olarak yapılması önemli olan bir yapıya sahiptir. Öncelikle kedilerin ve köpeklerin tüm vücutlarının tüylerle kaplı olduğu unutulmamalıdır. Tüylerin büyüme gelişme yıpranma ve dökülme evreleri mevcuttur. Hiçbir sağlık sorunu olmayan bir kedi veya köpeğin tüyleri bu döngüyü sürekli tekrar ederek yenilenirler. Bu yüzden eskiyen tüylerin atılması doğal karşılanmalıdır. Evcil canlılarımızın tüylerinin etrafa yayılmasını önlemek amacıyla en başta yapmamız gereken tüy yapısına uygun bir tarak seçimi ile birlikte düzenli olarak onları taramak olacaktır. Kedi veya köpeğimizin kısa veya uzun tüylü olmasına göre kullanacağımız tarağın çeşidi değişkenlik gösterecektir. Yanlış tarak seçimi ölü tüylerin yeterli bir şekilde toplanmamasına sebep olacağı için evcil hayvanınız size sürekli tüy döküyormuş izlenimi verebilir. Evcil hayvanınıza uygun bir tarak seçimi ve düzenli olarak taramanın sonucunda çok daha az tüy dökülmesini sağlayabilirsiniz. Düzenli olarak tarama işlemi yapılmayan kedi ve köpeklerde tüylerde keçeleşme sonucu bu bölgelerde deride yaralar oluşmaktadır. Bunun yanında özellikle kediler için efektif bir tarama yapılmaması onların kendilerini yalarken çok fazla tüy yutup midelerinde tüy topaklarının oluşmasına ve bu tüy topaklarının belirli sağlık sorunlarına yol açmasına sebep olmaktadır. Bunun önüne geçmek adına düzenli olarak malt pasta veya kedi çimi yedirilmesi tavsiye edilmektedir.
Köpeğinizin ya da kedinizin daha fazla tüy dökmesine neden olacak önemli etmenlerden bir tanesi strestir. Özellikle mevsim geçişleri ve cinsiyet hormonlarının yüksek olduğu zamanlarda kedileriniz ve köpekleriniz daha fazla tüy dökeceklerdir. Bu dönemlerde onların streslerini azaltacak şekilde evinizin sıcaklığını dengelemeniz, onlara serin ve rahat bir ortam hazırlamanız, özellikle köpekler için günün sıcak saatlerinde onları dışarıya çıkarmama gibi önlemlerle fazla tüy dökülmesinin önüne geçilebilir. Evinizde onları strese sokacak şekilde oluşacak gürültü ve onları rahatsız edip strese sokacak davranışlardan kaçınmak önemlidir. Çiftleştirilip yavru alma düşüncesinin olmadığı tüm evcil canlıların stresten uzak daha sağlıklı bir yaşam sürmesi adına kısırlaştırılması çok önemlidir. Kısırlaştırma daha birçok avantajının yanında tüy dökülmesinin azaltılması için de önemli bir uygulamadır.
Ülkemizin neredeyse tamamında özellikle yaz aylarında artan dış parazitlerden kaçınmak için düzenli olarak parazit uygulamalarını yaptırmak kedi ve köpeklerinizin deri ve tüy sağlığının korunmasında önemlidir. Parazitlerin tamamı deri yapısının bozulmasına ayrıca aşırı kaşınmalarının yarattığı stres ile doğrudan ve dolaylı olarak evcil canlılarınızın daha fazla tüy dökmesine neden olacaktır.
Ayrıca dökülen tüylerin yenilerinin sağlıklı bir şekilde çıkmasını sağlamak için mutlaka iyi kalitede bir mama ile beslenmelerini sağlamak çok önemlidir. Mamalarda deri sağlığı ve tüylerin sağlıklı çıkmasına yönelik olarak vitamin ve mineraller ile birlikte tüyün yapısını oluşturan aminoasitler belirli oranlarda bulunmaktadır. İyi kalitede olmayan mamalarla ya da evden verilen kendi yediğimiz yiyeceklerle beslenen kedi ve köpeklerin tüylerinin güçsüz, parlaklığını yitirmiş mat ve düzensiz, derinin kurumasından dolayı kepeklenmenin arttığı bunun sonucu olarak da çok daha fazla tüy dökülmesiyle karşı karşıya kalındığını görmekteyiz. İyi kalitede mamalar ile birlikte deri ve tüy sağlığı açısından B grubu vitaminler, çinko ve omega 3 takviyesinin tüylerin dökülmesinin önlenmesi açısından büyük yardımı olacaktır.
Sonuç olarak kedi ve köpeklerin düzenli olarak bakımlarının yapılması onların tüy dökmelerini önemli ölçüde azaltacaktır. Çok tüy döken evcil hayvanlar yoktur. Deri ve tüy bakımları yeterli düzeyde yapılmayan evcil hayvanlar vardır. Dikkat edelim.